Páginas

El PSOE s'equivoca amb el tema del Sahara

No entenc perquè el PSOE està tardant a condemnar els succesos que s'han produït a El Aaiún. Sabia que els socialistes no han fet res per resoldre el problema saharaui, ni ara amb Zapatero ni tampoc amb Felipe González. Aznar tampoc no va fer els esforços suficients, per molt que Esteban González Pons o Maria Dolores de Cospedal semblen ara uns pro saharauis.
La qüestió és saber què hi ha darrere de l'estratègia del PSOE. Des d'un punt de vista personal, qualsevol president del Govern d'Espanya deuria tindre una responsabilitat moral cap el problema del Sahara; el problema va aparèixer quan els espanyols van abandonar aquesta colònia -fins aquell moment espanyola- i van deixar els saharauis a la seua sort. Cap govern ha tingut la voluntat i les ganes de solucionar el conflicte. Per què?
Enmig de tot aquest rebombori està el Marroc, un país que té grans acords comercials amb Espanya. El regne alauita va ocupar el Sahara i ha fet i desfet com ha volgut. Tots sabem com estan malvivint els saharauis en el desert d'Algèria i com fan la vida impossible als saharauis que es van quedar al seu territori.
Per al Marroc és clau el Sahara, sobretot per motius estratègics i econòmics i no es vol desprendre d'aquest terreny. I ací entra Espanya. Com que els marroquins són importants a nivell econòmic espanyol doncs no cal enfrontar-se a ells. L'única manera de no fer-ho és no tocar el tema del Sahara i tots contents. I així és com està actuant ara el govern de Zapatero mitjançant la nova Ministra d'Afers Exteriors. No diuen res, no condemnen i esperen a veure què passa. La mateixa actitud que té Rajoy amb els casos de corrupció que afecten el seu partit: esperar fins que escampe el temporal.
Crec que Zapatero i el seu govern s'està equivocant i deurien posar-se a fer feina ja mateix amb la situació dels saharauis. Millor avui que no demà.

3 comentarios:

  1. La clau està en que a hores d'ara pesen més els interessos econòmics d'alguns que la consciència dels altres.
    Per això, fins que la pressió de la gent que recoltza la llibertat del Sahara no siga més forta, el PSOE no mourà fitxa. Si es creia un moviment de pressió fort es veura'n abocats a respondre a les seues demandes.
    Accions com les dels actors, Javier Bardem, etc... tenen ressò, cal treballar per mobilitzar a la societat davant la gran injustícia del Sahara.
    L'ONU deuria treballar pel seu dret a la idependència o la única eixida serà la lluita armada.
    Pense que més prompte que tard, es clatarà el conflicte armat i assistirem a commdenes internacionals que criminalitzaran el Front Polisari. Temps al temps.

    ResponderEliminar
  2. El problema no està en solventar la situació si no els mètodes que s'utilitzen per fer-ho. Qualsevol acció pot tenir conseqüencies especialment tràgiques per als civils. Tots sabem que una acció armada te aquestes conseqüencies i es per això que el que ha d'intentar l'ONU es estalviar una tragèdia humana. Jo pense que Espanya no te suficientment força internacional per poder mediar en aquest conflicte.

    ResponderEliminar
  3. Hola a tots, m’ha interessat molt el tema del Sàhara que esteu tractant. Pel que fa a tot aquest tema estic molt involucrat en la situació sahrauí , ja que estic dintre d’un projecte d’intercanvi d’experiències amb el campament D’Smara (Algèria ) I durant aquestes vacances de nadal estaré als campaments aplicant un projecte . En el nostre projecte em aconseguit molts contactes i durant tot aquest conflicte em obtingut imatges i vídeos que posteriorment han tret les noticies , tots aquests vídeos ens els enviava Antonio Velázquez ( l’activista que estava a l’ Aiun enviant les imatges i l’únic que mostrava informació a l’exterior).
    Gràcies a tot això m’he apropat i informat molt sobre la situació del poble sahrauí que anteriorment ja coneixia ,però no amb tanta informació.
    Com molt bé diu Toni, el Govern sempre ha fugit del tema del Sàhara... i la realitat és què Marroc “té agarra dels ous” a tota Europa ( principalment pels interessos que hi ha amb aquest país i sobretot per part d’Espanya i França)
    El que molta gent pot ser no sap, i el que realment a aquest govern se li oblida, és què Espanya continua sent l’administradora legal del Sàhara , que és la principal administradora d’armament del Marroc, i que actualment tota la pesca i explotació de molts recursos sahrauís , espanya rep grans ganancies.
    Com molt bé heu dit aquest i molt més arguments són ja suficient per a que el govern tinga una repercussió moral, i si no ho fan ells, ho tindrem que fer el poble demostrant als nostres mandataris que hi ha gent que vol que s’actue i el Sàhara tinga dret al referèndum que fa 35 anys que es tenia que ver fet.
    Són 35 anys que un poble democràticament està esperant que s’actue, (no he vist mai que un sahrauí haja actuat violentament) és normal que les persones al final es cansen...
    Jo he parlat amb gent de allí i hi ha molt que pensen que l’unic remei és la lluita armada, i la història ja ens ha demostrat que un conflicte bèl•lic no arregla res...
    Així que gent com nosaltres em de demostrar que estem en un poble i volem que s’actue.
    Post Si vos interessa vos deixe els links del projecte en el qual participe :
    http://www.facebook.com/group.php?gid=150575228312659
    http://www.wix.com/cesaraugust/unafinestralmon

    ResponderEliminar