Páginas

El català/valencià ja està al Senat a pesar d'alguns

Sembla que la realitat comença a imposar-se en alguns aspectes de la política. Des d'ahir, dia 18 de gener de 2011, es pot utilitzar al Senat el català/valencià (per a mi són la mateixa llengua), l'euskera i el gallec, és a dir, totes les llengües cooficials que existeixen al territori espanyol. Considere que és una gran notícia per als qui tenim una llengua materna diferent al castellà, ja que se'ns reconeix un dret que no teníem fins ara: poder escoltar la teua llengua en una institució com és el Senat, representada per les diferents comunitats autònomes.

Això sí, les crítiques no han tardat a arribar. Des de diferents sectors, podríem dir espanyols-centralistes, s'està qüestionant la despesa que suposa haver de contractar traductors com també els diners que s'ha gastat l'Estat per posar en marxa el sistema. Jo crec que darrere d'aquestes opinions hi ha un rerefons polític per part d'una gent que vol excloure la perifèria siga com siga. Es tractaria de gent que no pot entendre que a l'estat espanyol hi hagen més llengües a més del castellà, i no accepten que es puga parlar en euskera, en gallec o en català/valencià/balear en llocs on fins ara no tenien cabuda.

Altres afirmacions que també tapen el rerefons que acabe d'explicar van en la direcció de la crisi. Aquestes veus diuen que en temps de crisi econòmica no es poden malbaratar els diners i que tots els esforços han d'anar per a crear treball. I jo em pregunte: què te a veure una cosa amb l'altra? No s'està donant feina a traductors? Si realment no volem malbaratar els recursos, per què no deixen de celebrar la Pasqua Militar? O el dia de la Hispanitat? És una altra excusa per tapar el veritable problema que tenen alguns i algunes: el desig d'excloure i de no creure que hi ha més realitats a banda de l'espanyola-centralista.

No hay comentarios:

Publicar un comentario