Páginas

La incohèrencia del PP amb l'impost de patrimoni

La reinstauració de l'impost de patrimoni és una bona notícia per als qui creuen, com jo, que els qui més tenen han de pagar més. Com tot en aquesta vida, les persones necessiten crear discussions perquè no siga tan avorrit. Això és el que ha fet el PP, CiU i PNB, que es van abstindre ahir al Congrés dels Diputats.
Sembla sorprenent la postura del PP encapçalat per Mariano Rajoy. Aquest partit està en disposició de governar després del 20N però no se sap ben bé quina és la seua postura amb determinats temes, com ara l'impost de patrimoni. M'explique. Durant els dies i les setmanes abans de la votació, quan es va saber que el Govern de Zapatero volia reinstaurar aquest impost, de seguida van eixir els membres més destacats del Partit Popular per a dir que estava mal fet, que eixe impost no sol.luciona res i que perjudicaria a les classes mitjanes. La seua incoherència, per tant, és significativa si després han decidit abstindre's i no votar en contra.
És preocupant, al meu parer, que un dels arguments de Mariano Rajoy, González Pons, Dolores de Cospedal o Cristóbal Montoro siga que perjudicarà a la classe mitjana. No es pot entendre que diguen això si aquest impost es gravarà a aquells i a aquelles que tinguen un patrimoni a partir de 700.000 euros. Realment creuen que una persona de classe mitjana pot tindre un patrimoni com a mínim d'eixa quantitat? Coneixen la realitat de la societat espanyola? O, simplement, es tracta de dir la contrària perquè interessa a nivell electoral, és a dir, enfonsar encara més al rival per guanyar com siga?
Més sorprenent és que el Conseller d'Hisenda de la Generalitat Valenciana, el senyor José Manuel Vela, també utilitze eixe argument per dir que el Consell de Fabra no va a posar en marxa l'impost de patrimoni. Com pot dir això si tenim en compte algunes dades econòmiques que afecten al País Valencià? Com pot afirmar que eixe impost pot afectar a la classe mitjana valenciana si cada dia tenim males notícies relacionades amb desnonaments perquè no es poden pagar les hipoteques, amb ERO's a les empreses o amb el deute desorbitant en els comptes de la Generalitat?
Sembla ser que Alberto Fabra vol seguir el camí del seu amic Francisco Camps, és a dir, dir no a totes aquelles lleis que vinguen del govern espanyol mentre aquest siga socialista. Això sí, ahir Vela ja va reconèixer que necessiten la seua ajuda per tirar endavant.
Mentrestant, el President de la Generalitat fa la seua pensant-se que no ha eixit de l'armari. El nomenament de Núria Romeral, ex cap de premsa de Camps, com a nova directora de Ràdio 9 i el manteniment de López Jaraba com a director de RTVV és un símptoma que Fabra vol fer el mateix que feia el seu amic: controlar el mitjà públic de tots els valencians amb persones que treballen i han treballat pel bé del PP. Si la societat valenciana tinguera la capacitat de rebel.lar-se contra això, més d'una decisió dels polítics no aniria endavant.

2 comentarios:

  1. Trobe que està perfectament explicada la qüestió: afecta a una suposada classe mitjana "molt alta" a la qual pertanyen bona part dels càrrecs del partit. I sí, el PP valencià sols pensa en clau electoral, mai en benefici de la col·lectivitat.

    ResponderEliminar
  2. Molt bon anàlisi, Toni, tot i que cal tindre en compte altres factors: la posada en marxa del cobrament d'aquesta taxa té un cost intern (si, tot i que semble mentida... de funcionaris i paperassa dins Hisenda) té també un efecte col.lateral, com solen dir, que pot arribar a ser 'confiscatori' analitzant els patrimonis familiars dels "espanyolitos" que és diferent a la resta dels europeus -sobre tot del Nord-. M'explique, molta gent té dos cases, poble o ciutat i platja-poble, no per compra ni renda alta sinò per herència. L'època dels nostres pares ha sigut el fer patrimoni, comprar, consolidar... venien d'uns temps dificils i, noslatres gastem, gastem i no guardem, perquè, clar, no està al nostre hàbit. Aquest patrimoni si arriba a 700 mil euros (vorem les taxacions) podran fer que si una familia té una segona residència i un terreny encara que siga improductiu ja arribe a eixa xifra, i donarà igual si té dos fills a l'atur, això per a Hisenda no conta, Patrimoni va per altre lloc, i si no poden pagar es quedarien per subhastar les propietats o l'embargament de compte, com es sol fer per llei.

    Parlant amb gent d'aquesta àrea em diuen que es podria recaptar el mateix amb altres tipus d'impostos que no afectaria, que és més el soroll que fan que els dinés en mà que podria recaptar l'Agència, que millor fer com Brasil on Lula va remodelar tot el tema tributari possant un 1% a tota transacció (aci ja no arribe que no soc tan expert és el que he escoltat). Eixa classe mitjana a la que afecta no és tan "alta", els alts ja saben cóm fugir-se'n i si són del PP o no ja és un altra questió ahi no entre. Tot i això és una opinió bassant-me en el que em compten economistes i gestors.

    ResponderEliminar