Páginas

El problema ja no és la austeritat, sinó la recessió.

Segons l'últim informe que s'ha realitzat sobre la situació econòmica a Europa, el problema no és l'austeritat sinó la recessió. Això significa que per molts retalls que es facen no es podrà pagar el deute que es té si no es creix, i ara no s'està creixent.
La gran preocupació és el fet de veure com els governs dels principals països europeus, entre ells el d'Espanya, només s'estan dedicant a ser austers, a retallar, però no fan la feina al complet perquè no aposten per mesures de creixement, o almenys jo no les estic escoltant.
Pel que fa a Espanya, el problema encara és més greu degut al tipus d'economia que té o que ha tingut, basada fonamentalment en la construcció. Quan aquesta activitat s'ha vist sorpresa per la crisi, les dades d'atur han augmentat de manera important, amb unes dades vergonyoses.
El govern de Zapatero no ha sigut capaç de fer front a la situació i per això ha patit una derrota històrica. Durant els últims mesos els socialistes s'han dedicat a retallar per intentar baixar el dèficit, però s'han oblidat de les mesures dedicades a crear llocs de treball per a créixer, mesures que puguen aportar la confiança necessària per eixir de la crisi el més ràpidament possible. Perquè, no ens oblidem, aquesta crisi és, sobretot, una crisi de confiança, i Espanya no la té en aquests moments.
Ara bé, el problema s'agreja des del moment que el pròxim President del Govern, Mariano Rajoy, no ha aportat la tranquil.litat que alguns esperaven perquè a hores d'ara no se sap què farà en termes econòmics. Seguirà amb l'austeritat, amb els retalls? Apostarà per polítiques de creixement que suposen la creació de llocs de treball? Quins tipus de contractes de treball serien i com es creixeria? De moment, Rajoy ni està ni se l'espera, malgrat la pressió que està rebent dels empresaris i dels mercats.
Per al ciutadà, veure que cada dia està perdent més drets, que les coses li costen més econòmicament (augment de serveis, retallada en el seu sou...) o que no té l'esperança per trobar ara una feina, no pot entendre que els polítics no facen tots els esforços per crear eixe clima de confiança mitjançant el creixement. O és que per molt que es vulga, depens massa d'Europa? Tal vegada no va ser una bona idea entrar en la unitat monetària amb l'euro.

No hay comentarios:

Publicar un comentario